Lilkujte: Zkuste lilky v marinádě, pomazánce, zapečené

26. 7. 2019

Pochutnejte si na lilkových receptech od čtenářů Zahrádkáře. Vybíráme ze srpnového vydání časopisu, další inspiraci najdete v něm.

Lilek v marinádě

Marináda na 4 lilky:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce octa
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 palička lisovaného česneku
  1. Lilky nakrájíme na 1 cm silné plátky. Osolíme a necháme půl hodiny vypotit.
  2. Potom řádně osušíme a opečeme na pánvi na oleji dozlatova.
  3. Opečené lilky namáčíme v marinádě a klademe do patentních sklenic. Skladujeme v lednici. Vydrží dlouho.
Marinovaný lilek

Lilek marinovaný do zásoby

předplatím si Zahrádkář

K této dobrotě je vhodné tmavé i světlé pečivo.

Vlasta Mlčochová

Lilek zapečený se sýrem

daruji předplatné

Suroviny na 2 lilky (pro 2 osoby):

  • 10 dkg strouhané nivy
  • 10 dkg jiného strouhaného sýra (Gouda, Eidam)
  • sůl a pepř
  • trocha oleje
  1. Lilek nakrájíme na kolečka cca 1/2 cm, osolíme a necháme vypotit.
  2. Osušíme a na pánvi na troše oleje opečeme dozlatova. Oleje ne moc, lilek ho hodně vypije.
  3. Opečená kolečka naskládáme do zapékací misky, opepříme a posypeme nivou, druhou vrstvu posypeme eidamem. Dáme do trouby zapéct.
Lilek zapečený se sýrem

Lilek zapečený se sýry

Jako přílohu máme rádi nasucho opečený toast potřený bylinkovým máslem.

Libuše Jechoutová

Pomazánka z lilků

  1. Lilky upeču v troubě v zapékací míse vymazané olivovým olejem.
  2. Z vychladlých lilků vydlabu dužninu a smíchám ji v mixéru s čerstvými nebo sušenými rajčaty, kořením, česnekem (popř. malou chilli papričkou), špetkou soli a trochou tvarohu nebo žervé.
Pomazánka z lilku

Lilková pomazánka

Je to skvělá pomazánka na topinky či krajíčky tmavé bagety.

Lilky zapečené s masovou směsí

  1. Lilky rozpůlím, vydlabu dužninu, kterou nakrájím na kostičky.
  2. Dužninu smíchám s mletým masem, přidám provensálské koření nebo jen bazalku, pepř, sůl, sladkou papriku, nadrobno nakrájenou cibuli.
  3. Lodičky lilků vymažu kečupem, naplním dužninou s masovou směsí a posypu nivou. Lilky položím do olejem vymazaného pekáčku a nechám v troubě zapéct.
Lilek s masovou směsí

Lilky zapečené s masovou směsí

Podávám s brambory a zeleninovým salátem.

Lenka Bečvářová

Foto Zahrádkář 8/2019

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

7. 7. 2022

Jahodník po sklizni potřebuje letní péči: čištění, pletí, výživu

Po sklizni pečujeme o jahodník podle stáří porostu. Buď odstraňujeme šlahouny, okopáváme a plejeme, nebo záhon rušíme, případně plánujeme výsadbu.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x