Domů » Časopis » Zahrádkář » Lilkujte: Zkuste lilky v marinádě, pomazánce, zapečené
Lilkujte: Zkuste lilky v marinádě, pomazánce, zapečené
26. 7. 2019
Pochutnejte si na lilkových receptech od čtenářů Zahrádkáře. Vybíráme ze srpnového vydání časopisu, další inspiraci najdete v něm.
Lilek v marinádě
Marináda na 4 lilky:
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce octa
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pálivé papriky
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžíce cukru
- 1 palička lisovaného česneku
- Lilky nakrájíme na 1 cm silné plátky. Osolíme a necháme půl hodiny vypotit.
- Potom řádně osušíme a opečeme na pánvi na oleji dozlatova.
- Opečené lilky namáčíme v marinádě a klademe do patentních sklenic. Skladujeme v lednici. Vydrží dlouho.

Lilek marinovaný do zásoby
K této dobrotě je vhodné tmavé i světlé pečivo.
Vlasta Mlčochová
Lilek zapečený se sýrem
Suroviny na 2 lilky (pro 2 osoby):
- 10 dkg strouhané nivy
- 10 dkg jiného strouhaného sýra (Gouda, Eidam)
- sůl a pepř
- trocha oleje
- Lilek nakrájíme na kolečka cca 1/2 cm, osolíme a necháme vypotit.
- Osušíme a na pánvi na troše oleje opečeme dozlatova. Oleje ne moc, lilek ho hodně vypije.
- Opečená kolečka naskládáme do zapékací misky, opepříme a posypeme nivou, druhou vrstvu posypeme eidamem. Dáme do trouby zapéct.

Lilek zapečený se sýry
Jako přílohu máme rádi nasucho opečený toast potřený bylinkovým máslem.
Libuše Jechoutová
Pomazánka z lilků
- Lilky upeču v troubě v zapékací míse vymazané olivovým olejem.
- Z vychladlých lilků vydlabu dužninu a smíchám ji v mixéru s čerstvými nebo sušenými rajčaty, kořením, česnekem (popř. malou chilli papričkou), špetkou soli a trochou tvarohu nebo žervé.

Lilková pomazánka
Je to skvělá pomazánka na topinky či krajíčky tmavé bagety.
Lilky zapečené s masovou směsí
- Lilky rozpůlím, vydlabu dužninu, kterou nakrájím na kostičky.
- Dužninu smíchám s mletým masem, přidám provensálské koření nebo jen bazalku, pepř, sůl, sladkou papriku, nadrobno nakrájenou cibuli.
- Lodičky lilků vymažu kečupem, naplním dužninou s masovou směsí a posypu nivou. Lilky položím do olejem vymazaného pekáčku a nechám v troubě zapéct.

Lilky zapečené s masovou směsí
Podávám s brambory a zeleninovým salátem.
Lenka Bečvářová
Foto Zahrádkář 8/2019
Zajímá toto téma vaše přátele? Dejte jim vědět!
Prosíme, nezapomeňte článek pochválit klepnutím na ❤