
Jak pěstovat ovocné dřeviny v nádobách
28. 11. 2022Jistě existují zahrádkáři, kteří nemají zahrádku, přesto ochutnají plody ze své výsadby. Tou jsou ovocné dřeviny v nádobách. Třeba na terase.
O tom, že lze úspěšně pěstovat ovocné stromky v nádobách, není sporu. Jen je třeba zohlednit, co nádoby rostlinám dovolí.
Kvůli omezenému prostoru pro kořeny upřednostníme do nádob zakrsle rostoucí odrůdy – stromky na slabých podnožích. U keřů tolik limitovaní nejsme. Ale na správné přesazování pamatujeme v každém případě.
Přes veškerou péči a používání hnojiv bývá zem v nádobě po několika letech jednostranně vyčerpaná. Stromky nemusí dobře prosperovat a mohou být méně odolné vůči chorobám a škůdcům. Přesadíme-li stromky v nádobách každým druhým nebo třetím rokem, výrazně tím prodloužíme jejich životnost.
Z jabloně volíme k pěstování v nádobách přednostně sloupcovité, spurtypové a zakrsle rostoucí odrůdy na slabě až zakrsle rostoucích podnožích, a také odrůdy rezistentní vůči strupovitost; foto Shutterstock
Dřeviny nejčastěji přesazujeme na podzim nebo brzy zjara. Stromky v nádobách před přesazením nějaký čas nezaléváme, aby se zem nemazala a zemní bal šel z nádoby dobře vyjmout. Zem musí zůstat stále vlhká. Starou zem mezi kořeny opatrně odrolíme. Suché a nemocné kořeny odstřihneme. Slabé okrajové a povrchové kořínky zakrátíme.
Nebyla-li nádoba celá prokořeněná, můžeme ji použít znovu. V opačné situaci přesazujeme do nádoby s průměrem větším aspoň o 2–4 cm. Rostou-li rostliny v opravdu velkých nádobách, se kterými lze manipulovat jen obtížně, odebíráme substrát od vrchu tak, abychom ho vyměnili co nejvíc.
Při dobývání půdy z kořenového balu používáme zahradnickou lopatku a dřevěný nebo plastový kolíček. Po přesazení rostliny vydatně zalijeme. Má-li stromek korunku již větší, dáme do nádoby oporu kmínku a koruny.
V nádobách je možné pěstovat všechny domácí ovocné druhy snad jen vyjma ořešáku. Neočekávejme však, že životnost stromků bude stejná jako při pěstování ve volné půdě. Omezený prostor pro kořeny a jejich zimování snižují životaschopnost a jsou výrazným stresovým faktorem.
Odrůdy bujného růstu na středně vzrůstných až bujných podnožích jsou pro pěstování v nádobách nevhodné. Příliš rychle prokoření půdu v kontejneru, jejich bujný růst oddálí diferenciaci květních pupenů. Bujně rostoucí dřevinu bude třeba často řezat. To vyvolá rozvětvování a tvorbu nových výhonů na úkor kvetení. Proto volíme k pěstování zakrsle rostoucí odrůdy na slabých podnožích.
Na terasách lze pěstovat nejrůznější ovocné dřeviny, jako jsou aronie, fíkovník, zakrslé odrůdy rakytníku, klikva, zimolez kamčatský, muchovník a jiné; foto Shutterstock
V dnešní době je na trhu mnoho odrůd dřevin vyšlechtěných pro pěstování na balkonech a terasách. Upřednostníme samosprašné, pokud to je možné. V opačném případě vysadíme poblíž i opylovače.
Na balkon vybereme letní a podzimní odrůdy, které jsou především určeny pro přímou spotřebu. Okrajově můžeme pěstovat i raně zimní odrůdy jabloní a hrušní, které sklízíme na konci září či začátkem října.
Podle velikosti nádoby stromky dorůstají do výšky jeden a půl až dva metry. Ale v závislosti na druhu mohou mít různě širokou korunu. Nejméně prostoru vyžadují sloupcové odrůdy a zakrsle rostoucí odrůdy, dále nízké druhy, jako je brusinka, klikva, jahodník.
Více o výběru ovocných odrůd do nádob na balkony a terasy se dozvíte v lednovém vydání tištěného časopisu Zahrádkář a to v rámci obsáhlého cyklu o pěstování ovocných rostlin nazvaného Malá škola začínajícího ovocnáře. V prodejnách tisku je časopis k mání do 24. ledna 2023. Předplatné lze objednat zpětně.
Foto Shutterstock
Doba zakořeňování přezimovaných hlíz begonií je přibližně 3 až 4 týdny. Výhodné je předklíčení na sucho při teplkotě 15-20 °C a ve tmě. Zhruba po týdnu se objeví na plošší straně malé puky. Hlízky opatrně očistíme od starých zbytků kořenů a vysadíme.