Jablka odrůdy Sirius pohledem zkušeného sadaře

21. 5. 2022

Sadaře i znalé zahrádkáře zajímají názory kolegů na jednotlivé odrůdy jabloní. Poznatky srovnají se svou zkušeností nebo se jimi inspirují.

Zasvěcené debaty mohou ovlivnit výběr odrůd pro výsadbu, být dobrou radou a to zejména pro méně pokročilé pěstitele nebo pro sadaře v určité oblasti. Vlastnosti odrůdových jabloní a názory na ně bývají také motivem a základem degustací jablek.

Jablka odrůdy Sirius

Jablka odrůdy Sirius sklízí sadař v polovině října

Odrůda Sirius vznikla ve šlechtitelské stanici ve Střížovicích u Turnova, která je součástí Ústavu experimentální botaniky AV ČR, a to opylením odrůdy Golden Delicious pylem odrůdy Topaz. Registrována byla v roce 2007.

Názor sadaře

Po více než desetileté zkušenosti s odrůdou Sirius zhodnotil sadař Miloš Vysloužil jabloň a jablka takto:

„Sirius na podnoži A2 pěstuji v chladné kotlině mezi Jevíčkem a Moravskou Třebovou, při soutoku říček Jevíčka a Třebůvka.

Jde o další, ve Střížovicích oblíbené křížení, pomyslel jsem si při první informaci o nové odrůdě. Odrůda bude ná­ročná na teplo a délku vegetace. Tedy nic pro nás, pěstitele z chladnějších poloh.

Jenže Sirius je přece jenom jiný:

  1. Své teplomilné geny sice nezapře, ovšem nevyžaduje až tolik tepla a slunečných dní jako odrůdy Opál, Luna či Heliodor.
  2. Jako triploid nemá sklon zdrobňovat plody, a to ani v horších letech. Nevyčer­pává se nadměrnými úrodami, jelikož plodnost není extrémně vysoká a nevy­žaduje probírku.
  3. Stromy si zachová­vají zdravý růst i ve vyšším věku a bez každoročního zmlazování.

A teď k chuti:

Po prvních úrodách jsem usoudil, že Sirius bude patřit k zim­ním odrůdám – chuťově zajímavým, ale spíš kyselejším. Mnohá taková jablka byla v minulosti oblíbená, vzpomeňme na Zvonkové, Ontario, z novějších Melodii. Až mimořádně teplá sezona roku 2018 ukázala, že jablka odrůdy Sirius nejsou vůbec kyselá, to jen sladké gol­denovské tóny jsou okořeněny pikant­ním aromatem Topazu.

Jablka odrůdy Sirius pohledem zkušeného sadaře

Jablka zimní odrůdy Sirius jsou zralá k jídlu od listopadu do dubna

Co z toho plyne pro pěstitele v horších polohách? Nutno se smířit s tím, že v průměrných letech odrůda v chuti ne­ukáže všechno, co umí. Na druhé straně krásné velké žlutozelené plody, dobře skladovatelné, se svěží kyselinkou nejsou žádný propadák.

Největší potenciál odrůdy Sirius ovšem vidím v možnostech extenzivního pěstování. Vítám snahy o návrat jabloní jako krajinotvorného prvku do přírody. Kvalitních odrůd, kte­ré by prosperovaly jako solitérní stromy v alejích a u cest, není mnoho, z moderních pak skoro žádné. Sirius  by mohl být jednou z nich.“

Foto J. Sus

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

23. 4. 2024

Zelenina, bylinky a koření v dubnových výsevech a výsadbách

Do volné půdy vyséváme kořenovou, listovou i košťálovou zeleninu, kterou jsme ven v této sezoně zatím neseli. Vedle toho opakovaně vyséváme zahradní řeřichu, špenát, ředkvičky, saláty a další.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x