Jablka s červenou dužninou, která si zachová barvu

27. 2. 2023

Mezi zajímavé ovoce patří také jablka s červenou dužninou. Vybíráme dvě zimní odrůdy, které pocházejí od šlechtitelů v Německu a Švýcarsku.

Švýcarská odrůda jabloně jako by se hlásila k vlajce země svého původu. Červenou dužninou prostupuje bílá.

Redlove Era, jablka s bílou a červenou dužninou

Stromy této odrůdy ze Švýcarska brzy vstupují do plodnosti, rostou poměrně slabě. Temně zelené, zpočátku načervenalé listy se začínají rozvíjet společně s tmavě růžovými až červenými květy příjemné vůně.

Jablka s červenou dužninou švýcarské odrůdy Redlove Era

Redlove Era, odrůda jablka s červenou dužninou pochází ze Švýcarska odrůdy

Středně velká celočervená jablka s nafialovělým nádechem mají červeno-bíle zbarvenou dužninu.

Odrůda Redlove Era přináší pravidelnou úrodu. Při přeplození se osvědčuje probírka násady těsně po fyziologickém propadu začátkem června.

Také pro dosažení větší velikosti a pravidelnosti sklizní mezi jednotlivými roky lze doporučit regulaci násady probírkou plůdků a to nejpozději měsíc po odkvětu.

Sklizeň probíhá podle podmínek a oblasti od poloviny do konce září, nejlépe postupně. V chladném sklepě jablka vydrží až tři měsíce. K jídlu se dají ochutnat krátce po sklizni.

Vyznačují se výrazně osvěžující, sladkokyselou, při předčasné sklizni kyselejší až trpčí chutí.

Dužnina po rozkrojení neoxiduje, zachovává si původní barvu. Rovněž v kompotu, želé, šťávě nebo usušená zůstává červená. Tato vlastnost je typická pro skupinu jablek s červenou dužninou.

Jabloň odrůdy Baya Marisa

Německá odrůda jabloně Baya Marisa

Odrůda Baya Marisa, jabloň z Německa

Raně zimní německou odrůdu nové generace vyšlechtil Michal Neumüller v Bavorském ovocnářském centru.

Květy jabloně Baya Marisa

Květy jabloně Baya Marisa

Dostala jméno Baya Marisa. Kvete koncem dubna vínově červenými poupaty a sytě růžovými květy.

Vyznačuje se odolností k houbovým chorobám, brzkým nástupem do plodnosti a pravidelnými výnosy.

Středně velké plody s tmavočervenou slupkou se sklízejí od poloviny do konce září, zralé k ochutnání jsou krátce po sklizni. V chladném sklepě vydrží do Vánoc.

Po rozkrojení jablka příjemně překvapí červeně zbarvená dužnina postupující s menší intenzitou až k jádřinci.

Svou barvu si dužnina zachovává i po zpracování například v kompotu nebo po sušení.

Chuť má příjemně navinulou až nakyslou, mírně aromatickou.

  • Podrobnosti o další zimní odrůdě jablka s červenou dužninou přináší březnové vydání časopisu Zahrádkář, které je v prodejnách tisku k mání do 26. března 2023. O nových letních a podzimních odrůdách této zajímavé skupiny informoval únorový Zahrádkář.

Zdroj: Zahrádkář 3/ 2023

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

25. 4. 2024

Výsevy a zeleninová zahrada ve vyšších polohách koncem dubna

I ve vyšších polohách již v těchto dnech vyséváme na záhony kořenovou a jinou zeleninu. V příznivých podmínkách sejeme do volné půdy pod netkanou textilii okurky nakládačky. Sklízíme první řapíky reveně, květní stvoly včas odstraňujeme.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x