Jablka s červenou dužninou, která si zachová barvu

27. 2. 2023

Mezi zajímavé ovoce patří také jablka s červenou dužninou. Vybíráme dvě zimní odrůdy, které pocházejí od šlechtitelů v Německu a Švýcarsku.

Švýcarská odrůda jabloně jako by se hlásila k vlajce země svého původu. Červenou dužninou prostupuje bílá.

Redlove Era, jablka s bílou a červenou dužninou

Stromy této odrůdy ze Švýcarska brzy vstupují do plodnosti, rostou poměrně slabě. Temně zelené, zpočátku načervenalé listy se začínají rozvíjet společně s tmavě růžovými až červenými květy příjemné vůně.

Jablka s červenou dužninou švýcarské odrůdy Redlove Era

Redlove Era, odrůda jablka s červenou dužninou pochází ze Švýcarska odrůdy

Středně velká celočervená jablka s nafialovělým nádechem mají červeno-bíle zbarvenou dužninu.

Odrůda Redlove Era přináší pravidelnou úrodu. Při přeplození se osvědčuje probírka násady těsně po fyziologickém propadu začátkem června.

Také pro dosažení větší velikosti a pravidelnosti sklizní mezi jednotlivými roky lze doporučit regulaci násady probírkou plůdků a to nejpozději měsíc po odkvětu.

Sklizeň probíhá podle podmínek a oblasti od poloviny do konce září, nejlépe postupně. V chladném sklepě jablka vydrží až tři měsíce. K jídlu se dají ochutnat krátce po sklizni.

Vyznačují se výrazně osvěžující, sladkokyselou, při předčasné sklizni kyselejší až trpčí chutí.

Dužnina po rozkrojení neoxiduje, zachovává si původní barvu. Rovněž v kompotu, želé, šťávě nebo usušená zůstává červená. Tato vlastnost je typická pro skupinu jablek s červenou dužninou.

Jabloň odrůdy Baya Marisa

Německá odrůda jabloně Baya Marisa

Odrůda Baya Marisa, jabloň z Německa

Raně zimní německou odrůdu nové generace vyšlechtil Michal Neumüller v Bavorském ovocnářském centru.

Květy jabloně Baya Marisa

Květy jabloně Baya Marisa

Dostala jméno Baya Marisa. Kvete koncem dubna vínově červenými poupaty a sytě růžovými květy.

Vyznačuje se odolností k houbovým chorobám, brzkým nástupem do plodnosti a pravidelnými výnosy.

Středně velké plody s tmavočervenou slupkou se sklízejí od poloviny do konce září, zralé k ochutnání jsou krátce po sklizni. V chladném sklepě vydrží do Vánoc.

Po rozkrojení jablka příjemně překvapí červeně zbarvená dužnina postupující s menší intenzitou až k jádřinci.

Svou barvu si dužnina zachovává i po zpracování například v kompotu nebo po sušení.

Chuť má příjemně navinulou až nakyslou, mírně aromatickou.

  • Podrobnosti o další zimní odrůdě jablka s červenou dužninou přináší březnové vydání časopisu Zahrádkář, které je v prodejnách tisku k mání do 26. března 2023. O nových letních a podzimních odrůdách této zajímavé skupiny informoval únorový Zahrádkář.

Zdroj: Zahrádkář 3/ 2023

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

14. 4. 2024

Jak upravit řezem broskvoň po jarní výsadbě

Nově zakoupenou broskvoň vysazujeme co nejdříve. Při výsadbě provedeme srovnávací řez koruny, aby nadzemní část rostliny odpovídala kořenové části.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x