Časopis Zahrádkář pomáhá se zahradou celý rok
3. 11. 2022Časopis Zahrádkář přináší každý měsíc spoustu užitečných, aktuálních rad a informací o zahradě.
Jan Zadražil plánuje výsevy zeleniny podle kalendáře divadelního spolku Kašpar. To aby se jako herec stihl věnovat zahradě i zahrádkářům.
„Letos jezdíme hodně, takže mám vysazeno minimálně,“ říká divadelní a filmový herec, muzikant Jan Zadražil.
„Ředkvičky jsem se naučil nechat přerůst a vykvést. To jsem pochytil od jednoho špičkového českého kuchaře. Když ředkvička odkvete, vytvoří dlouhé, plazivé stonky a na nich křehké, křupavé, zelené šešule. Tím získáte velké množství úžasné zeleniny. Nesmí se ale nechat přezrát!
Chutná to jako ředkvička, ale nepálí. Dáváme to do salátů, do omáček. Když vysejeme ředkvičky, většinu jich sklidíme klasicky, ale tři čtyři necháme vykvést.
Cukety tu jdou výborně, dýně na kompostu a pak pěstujeme ty stromy. Tady ty čtyři vrby, to byly původně tyčky k rajčatům. Vypěstovali jsme z nich stromky. Mám tam ještě další proutky, ze kterých bych chtěl vypěstovat plot,“ vypráví herec a také zahrádkář. A nejen to. Před několika lety se stal předsedou základní organizace ČZS v Řeži a nedávno předsedou územního sdružení ČZS Praha východ.
„…Jsem šťastnej mezi lidma, je to asi pro mne to nejcennější, co mám. Ty sociální vazby sice mohou vzniknout jakoby samy od sebe, ale aby trvaly, je potřeba je živit. Je potřeba je živit svou energií a časem. A když to vrátím k našemu tématu, tak ta zahrada, ta půda, ta starost o ni nás k tomu vrací. Pokud do toho nedám energii a ošidím to někde, tak se to časem projeví. Nevyroste to nebo to uschne.
I do té vesnice, do té komunity vidím hlouběji, protože jsem tehdy před třema čtyřma rokama tatínkovi kývl na to, že teda budu ten předseda zahrádkářů. V duchu jsem si ale říkal, co já to dělám. Ale pak v těch chvílích nacházím tu radost. Dává mi to smysl.“
Zdroj: Zahrádkář 10/2022
Foto Jan Zadražil a autor
Ovocné stromy můžeme začít prořezávat již v prvním měsíci roku. Podmínkou je však teplota nad bodem mrazu, které trvá aspoň několik dní po sobě. Průklest v tomto období děláme u jabloní a hrušní, u rybízu a angreštu.