Únor ve studeném skleníku: výsev, předpěstování, výsadba

30. 1. 2021

V únoru, jakmile pominou největší mrazy, připravíme si ve skleníku půdu, abychom mohli vysévat ranou zeleninu: ředkvičky, případně i salát a špenát.

Tyto plodiny snesou i slabý mráz, přesto je vhodné výsevy překrýt netkanou textilií.

Netkaná textilie bude výsevy i rostliny chránit při nižších teplotách a také urychlí růst a tím i sklizeň a v neposlední řadě způsobí vyšší křehkost listů špenátu a salátu.

Ředkvičky

Z ředkviček volíme rané odrůdy vhodné pro přirychlování. Vegetační doba raných ředkviček je 30–40 dnů. Seje se do řádků vzdálených 12,5 cm, v řádku optimálně 1,5–2,5 cm od sebe, do hloubky 1–2 cm.

Opakovaným výsevem po jednom, dvou řádcích v 7–10denních intervalech od prvního výsevu do konce března si rozložíme sklizeň této lahůdkové zeleniny na delší dobu. Později vyséváme již do volné půdy také s nakrytím netkanou textilií.

Pro rané setí je dobré použít velmi rané hybridní ředkvičky jako Primara F1 nebo Vinara F1, případně nehybridní Prima. Milovníci ředkviček mohou pro zpestření sortimentu vyset také bílou odrůdu Blanka či dvoubarevnou Duo.

Ředkvičky Blanka

Bílá odrůda ředkviček Blanka

Špenát

Současně můžeme vysít několik řádků špenátu. Z tohoto výsevu budeme mít na jaře první lahůdkový špenát. Špenát vyséváme do řádků 15–20 cm, je nutné zvolit ranou odrůdu odolnou k chladu, například raný Monores nebo odrůdu Lazio F1.

Salát a kedlubny

Koncem února můžeme do studeného skleníku vysazovat předpěstovanou sadbu salátu a kedlubnů, kterou jsme si předpěstovali nebo zakoupili. I při nákupu sazenic je třeba si vybírat vhodné odrůdy. Velmi vhodné jsou odrůdy Safír, Tyrkys, Neferin či Děvín. Případně můžeme do poloviny února tyto odrůdy ještě přímo vysévat a překrýt netkanou textilií. V tomto měsíci ovšem můžeme přímo vyset do skleníku i rané polní saláty, jako je Major, Deon, Maršálus či Merkurion.

Pří jarním výsevu salátů můžeme počítat s tím, že vybranou odrůdu vysejeme opakovaně, např. Merkurion nebo Maršálus. Typicky jarním salátem je Major nebo Deon. Chceme-li kedlubny obou barev. zvolíme bílou odrůdu Moravia a modrou odrůdu Modrava F1 nebo Azur.

Sadba salátu

Sadba salátu

Předpěstování v domě, přepichování do skleníku

Rozhodujeme se, zda si sazenice pro první výsadbu sami předpěstujeme nebo zakoupíme. Pokud chceme mít jistotu, že vysazujeme odrůdu zeleniny, kterou jsme zvolili, je nutné si předpěstovat vlastní sadbu. Bohužel prodejci sadby často prodávají např. jen „sadbu salátu“ bez možnosti informovat se o konkrétní odrůdě. Pokud se tedy rozhodneme pro předpěstování vlastních sazenic, je v  únoru čas na první výsevy.

Doporučujeme vysít si salát, ranou kedlubnu a papriku.

Kedlubnové sazenice

Sazenice kedlubny

Raný salát a rané kedlubny vyséváme 6–12 týdnů před předpokládaným termínem výsadby do vlhkých výsevních substrátů, přibližně dvě semena na cm², do hloubky 0,5–1 cm. Přepichujeme do substrátů se středním obsahem živin tak, aby na každou sazenici připadlo 10–30 cm² zeminy. Není-li pěstební zemina semisterilní, zalejeme výsev přípravkem Proplant podle návodu. Zaléváme pravidelně, ale nepřemokřujeme, aby ke kořenům mohl vzduch.

Teploty doporučujeme od výsevu do vzejití 20–24 °C, v noci je dostačující teplota 14–16 °C. Po vzejití a přepichování je optimální teplota 14–21 °C, v noci naopak nízká, okolo 6–8 °C. Obecně je tedy vhodné výsevy až do přepichování nechat v domě, kde tyto teploty zajistíme.

Papriku vyséváme do vlhkých výsevních substrátů 9–12 týdnů před předpokládaným termínem výsadby, přibližně semeno na cm², hloubky 0,5–1 cm. Není-li pěstební zemina semisterilní, zalejeme výsev přípravkem Proplant podle návodu. Zaléváme pravidelně tak, aby pěstební zemina byla mezi jednotlivými zálivkami přibližně stejnou dobu vlhká i suchá. Je třeba zajistit přístup vzduchu ke kořenům, jinak by kořenové špičky odumíraly.

Teploty doporučujeme od výsevu do vzejití 26–30 °C, i v noci je pro dobré klíčení papriky nutná vyšší teplota, okolo 22–24 °C. Po vzejití a přepichování je optimální teplota 20–28 °C, v noci již nižší, 14–16 °C. Pro vypěstování silných, kompaktních sazenic upravíme teploty od vytvoření 3–4 lístků na 18–24 °C, v noci na 12–14 °C. Papriku si vyséváme nejen pro potřebu výsadby do skleníku, ale také pro výsadbu v květnu do volné půdy. Tomu uzpůsobíme odrůdovou skladbu i počty sazenic.

Současně s paprikou vyséváme také majoránku, která má delší dobu předpěstování sazenic. Odrůdy Marcelka nebo Marietta poskytují vysoce kvalitní koření.

Příklady a doporučení odrůd

Zelených paprik sníme nejvíc – tedy po dosažení tzv. technické zralosti. Nejchutnější jsou odrůdy s plody žlutě zelenými (Amy, Amyka F1, Superamy F1, Kvadry F1) nebo světlezelenými (Slávy F1, Slovana F1, Ostry F1 – mírně pálí). Zelenoplodá odrůda Lungy F1 je vhodná jak pro sklizeň v technické zralosti, tak pro sterilaci v červeném stavu. Pálivec (pálivý kozí roh) je určen pro konzum i sterilaci celých plodů nebo jejich částí, u kterých nemusíme odstraňovat semena, zejména ve směsích s další zeleninou. Speciálně pro sklizeň v botanické zralosti je určena odrůda Hamík s mimořádně chutnými plody.

Paprika

Sazenice papriky

Pro sterilaci plodů a pro sklizeň červených paprikových lusků jsou určeny tzv. pravé kápie Lydia (sladká) a Rafaela F1, Raduza F1 a také pálivá Drákula F1, které ani při dlouhodobém skladování konzerv neměknou. Do skleníku si můžeme předpěstovat i kvadratické papriky jako je Rubika F1 (zelená do červena) nebo Oreny (zelená do oranžova). Výběr je velmi široký, záleží tedy na tom, kterou papriku upřednostňujeme.

Tip na kombinace paprik: např. žlutozelené papriky Amy nebo Anyka F1, světlezelené papriky Slávy F1, papriky na červeno – Lungy F1 nebo Rafaela F1 a k tomu Hamík. A pokud chceme i pálivou papriku, přidáme ještě např. Ostrý nebo Pálivec.

Foto archiv autora

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

23. 4. 2024

Zelenina, bylinky a koření v dubnových výsevech a výsadbách

Do volné půdy vyséváme kořenovou, listovou i košťálovou zeleninu, kterou jsme ven v této sezoně zatím neseli. Vedle toho opakovaně vyséváme zahradní řeřichu, špenát, ředkvičky, saláty a další.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x