Pampeliškový květ do likéru, list do salátu a kořen do čaje

7. 4. 2019

Pampeliška spolu s podbělem, prvosenkou jarní, sedmikráskou nebo plicníkem lékařským rozsvítí probouzející se louky, příkopy, břehy potoků, parky a zahrady. 

Každý rok obdivujeme koberce pampeliškových sluníček, která jako by nám chtěla svou barvou napovědět, kolik léčivé síly, minerálů a vitaminů máme po dlouhé zimě jen tak na dosah. Nejpěknější ze žlutých květů  proměníme na třeba na likér.

Žaludeční likér z květu, listu i kořene pampelišky

  • 300 g pampeliškových květů
  • 100 g kořene
  • 50 g listů
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 500 ml žitné

Květy propláchneme a spaříme horkou vodou. Dáme do lahve a přelijeme 500 ml žitné, přidáme cukr a citronovou šťávu. Necháme 14 dnů stát na teple, občas obsah protřepeme a po dvou týdnech slijeme. Uložíme do chladna a při potížích, nebo jako prevenci užíváme 1 lžičku 3x denně jeden měsíc.

Jarní bramborový salát

Pampeliškové listy trháme brzy na jaře do salátů, později se hořkost zvyšuje. Pokud s hořkostí v listech nemáme problém, používáme pampeliškové listy i později. Obsahují vitaminy C, B, A, D a jsou vhodné při detoxikačních kůrách, podporují produkci žluči a stabilizují trávicí trakt.

  • 5 menších brambor
  • 3 cibulky s natí
  • 2 lžíce jogurtu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • hrst čerstvých pampeliškových listů
  • sůl a pepř
  • 1 vejce natvrdo uvařené

Ve slupce uvařené brambory ještě vlažné oloupeme, nakrájíme na plátky, přidáme nakrájenou cibulku a na větší kousky natrhané listy pampelišek. Smícháme s olejem a jogurtem, dochutíme a ozdobíme nakrájeným vajíčkem.

Čaj z pampeliškového kořene

Kořen pampelišky sbíráme na jaře před rozkvětem. Opraný, nakrájený sušíme na stinném místě, nebo doma poblíž topení. Pozor, aby kořen neschnul příliš pomalu a nezplesnivěl.

Usušený kořen užíváme samostatně v čaji, nebo jej přidáváme do čajových směsí. Při bronchitidě, chřipce a nachlazení uvolňuje hleny a mírní kašel. Dobře poslouží při problémech se žlučníkem, zažívacích potížích, detoxikačních kůrách a snižování krevního cukru u nemocných cukrovkou.

2 čajové lžičky kořene zalijeme ¼ l vody, krátce (minutu) povaříme a necháme 15 minut odstát. Pomáhá při pálení žáhy, močových kamenech a již zmíněných problémech.

Foto autorka

Zdroj Zahrádkář 4/2013

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

19. 4. 2024

Aby jiřinky, mečíky, sasanky a další naplno rozkvetly do krásy

Koncem měsíce vysazujeme v teplejších oblastech a podle vývoje počasí hlíznaté květiny, z nichž zejména jiřinky (Dahlia) krášlí zahradu po celé léto až do prvních podzimních mrazíků. Pokud chceme kvetení jiřin uspíšit, můžeme je přirychlit v teplejších podmínkách v květináčích.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x