Vápenec mletý (MV)

Získává se rozemletím přírodního vápence a je používán k úpravě (zvýšení) pH půdy. K výrobě jsou používány vápence s různým obsahem uhličitanu vápenatého, důležitý je také obsah hořčíku a podle jakosti pak i křemíku, železa a hliníku. Účinnost MV závisí nejen na obsahu vápníku a hořčíku, ale také na jemnosti mletí. Čím menší je velikost částic, tím je vyšší účinnost. Působení vápenců po aplikaci je pozvolné, hlavně u vápenců dolomitických a dolomitů (obsahují Mg). Z tohoto hlediska je možné jejich použití při úpravě pH na všech půdách, přednostně však na půdách lehčích, propustnějších s nižší sorpční a pufrovací schopností. 

Kalendárium

25. 4. 2024

Výsevy a zeleninová zahrada ve vyšších polohách koncem dubna

I ve vyšších polohách již v těchto dnech vyséváme na záhony kořenovou a jinou zeleninu. V příznivých podmínkách sejeme do volné půdy pod netkanou textilii okurky nakládačky. Sklízíme první řapíky reveně, květní stvoly včas odstraňujeme.

zobrazit další rady a tipy