Makroelement, mající v rostlině vliv na její základní funkce, které se promítají v jejím výkonu a tím i výnosu, ale i kvalitě produkce – obsahu důležitých složek: bílkovin, cukrů, škrobu, vitamínů, ale i technologických a senzorických parametrů. Působí příznivě na vybarvení květů a plodů. Vysoké nároky a velký odběr je u rostlin s dlouhou vegetační dobou a u těch, kde je hlavním sklizňovým produktem narůstající velká hmota (košťálové zeleniny – zelí, květák, kapusta, dále celer, řepa, tuřín, vodnice, řepka)
Výraznější nedostatek se projevuje začátkem zasychání okrajů spodních listů, jejich postupnou nekrotizací až opadem. Širokolisté rostliny výrazně vadnou v letních měsících.
Nadbytek draslíku se projevuje hlavně na místech poblíž skládek organických hnojiv, nebo tam kde bylo z různých důvodů přehnojeno. Rostliny mají sytě zelenou barvu, bujně rostou a pozvolněji jim zasychají a odumírají spodní listy. Ojediněle může dojít k lokálnímu poškození až úplnému spálení rostlin.
Do volné půdy vyséváme kořenovou, listovou i košťálovou zeleninu, kterou jsme ven v této sezoně zatím neseli. Vedle toho opakovaně vyséváme zahradní řeřichu, špenát, ředkvičky, saláty a další.