Barevný a zdravý mangold: listová zelenina pro špenát i polévku
13. 4. 2021Mangold patří k cenným druhům listové zeleniny. Rozlišujeme mangold listový, jenž má bohaté, bublinaté a velké listy, a mangold řapíkatý se zesílenými řapíky.
Kysané zelí sice tepelnou úpravou ztrácí část vitaminů, ale protože jídla z něj jsou tak skvělá, občas nakládané zelí uvaříme nebo zapečeme.
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na plátky.
Na sádle zpěníme cibuli a přidáme kysané zelí. Ochutíme podle vlastní chuti a dusíme 15 minut.
Zvlášť uvaříme propláchnuté kroupy doměkka.
Uzené maso nebo klobásu nakrájíme na kostičky.
Pekáč vymažeme olejem nebo sádlem a jako první vrstvu naskládáme brambory. Na ně přidáme vrstvu zelí, pak kroupy, maso a opět brambory. Množství surovin volíme podle počtu jedlíků.
Pekáč dáme do horké trouby a po 10 minutách zapékání zalijeme vše smetanou, ve které jsme rozkvedlali lžíci mouky.
Foto autorka
Zdroj Zahrádkář 2/2013
Do volné půdy vyséváme kořenovou, listovou i košťálovou zeleninu, kterou jsme ven v této sezoně zatím neseli. Vedle toho opakovaně vyséváme zahradní řeřichu, špenát, ředkvičky, saláty a další.